Últims articles
 

Per què un atles?

En temps incerts, en temps de canalles també, l’objectiu final d’aquesta iniciativa és publicar l’Atles de la Corrupció als Països Catalans, en format digital i en format paper, que pugui oferir una panoràmica global, de causes i efectes i alternatives.

Som conscients que de corrupció n’hi ha de il·legal, alegal i legal. Però les volem cartografiar totes. Som conscients també que en les darreres tres dècades hem viscut, al menys, cinc casuístiques diferents vinclades sovint entre sí: (1) El finançament il·legal dels partits polítics, (2) El tsunami immobiliari i la febre de l’or de l’especulació, (3) La concertació público-privada que ha saquejat el bé comú i el patrimoni públic així com les portes giratòries, (4) El frau, l’evasió i l’elusió fiscal, i (5) L’economia global del delicte. I que la crisi democràtica és una de les tres crisis de règim que patim actualment, al costat de la crisi socioeconòmica i la crisi de sobiranies que ens impedeix decidir lliurament com a poble.

Però també som conscients que hi ha una altra corrupció, de base politico-econòmica, que corromp la democràcia, corca l’ètica i bloca les possibilitats de justícia i igualtat social. El rescat bancari, la deutecràcia, les desigualtats creixents, l’ofensiva neoliberal o l’acumulació per despossessió contra una ampla majoria social –formes també de corrompre la democràcia, corcar l’ètica i blocar les possibilitats de justícia i igualtat social– ens recorden, quotidianament, que el capitalisme ha aprés de la màfia tot el que la màfia creia que havia aprés del capitalisme.

Es tracta, doncs, de provar de disposar de brúixola per no acabar de perdre’ns.

CompartirShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn