Últims articles
 

En família

La Nissaga

La confessió del Molt Honorable ha despullat un organisme nociu format per polítics, empresaris i famílies benestants que s’han lucrat a l’ombra del fundador de Convergència i Unió, confonent el país amb una empresa. Les ramificacions d’aquest sistema clientelar, cohesionat en el carisma del personatge i la seva capacitat d’influència a les diverses esferes de poder, ha arribat fins a l’extinta coalició nacionalista, no sense abans passar per desenes d’alts càrrecs públics i el seu mateix entorn familiar. Feia temps que la justícia tenia en el punt de mira els negocis dels seus fills, però la contrició del patriarca ha obert el meló al voltant d’aquestes tripijocs.

Avui, la justícia investiga l’origen de la fortuna del matrimoni Pujol-Ferrusola dipositada a Andorra i sobre la qual l’expresident no ha presentat cap document que avali que els capitals evadits provenen de la suposada deixa. Tampoc no ha dissipat els dubtes al voltant de les presumptes malifetes dels seus fills Jordi, Oriol i Oleguer, pels quals s’han obert diverses instruccions davant la sospita de frau i blanqueig de diners.

Gràcies a l’enginyeria dels seus assessors, els fills de l’expresident han fet i desfet, talment com si d’una pràctica esportiva es tractés: se sabien impunes i actuaven impunament. També l’exdona del primogènit, Mercè Gironès, i l’esposa del segon, Anna Vidal, figuren en sumaris que recullen altres delictes. Tot plegat ha desembocat en les següents causes:

  • Jordi Pujol i Soley i Marta Ferrusola i Lladós: el Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona investiga el matrimoni per l’origen dels diners suposadament heretats de Florenci Pujol, que l’expresident ha mantingut ocults 34 anys, eludint així l’obligació de tributar. Segons el fiscal, “aquests diners provenen del traspàs de fons d’altres comptes i no es coneix el saldo que es traspassa dels primers als segons, mentre que alguns imports no coincideixen i també hi ha ingressos en efectiu”. Per aquesta mateixa causa, que pot comportat un delictes de frau i blanqueig de capitals, també s’ha obert diligències contra els seus fills Jordi, Marta, Pere i Mireia.
  • Jordi Pujol i Ferrusola. L’Audiència Nacional investiga el primogènit del matrimoni i la seva dona, Mercè Gironès, per frau fiscal i blanqueig de capitals. Arran de la denúncia de la seva exparella, Victória Álvarez, l’Audiència Nacional busca l’origen dels 33 milions d’euros que Pujol Ferrusola va moure a través de bancs d’11 països diferents, alguns considerats paradisos fiscals. La policia sosté hauria cobrat vuit milions per serveis d’assessoria que, en realitat, mai no havia prestat.
  • Oriol Pujol i Ferrusola. El Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona li ha obert un procediment per suborn i falsedat documental en el Cas ITV, una trama dedicada a acumular els concursos de concessió de les estacions d’Inspecció Tècnica de Vehicles. A través de favors a les empreses beneficiàries de la concessió, sobretot les gestionades per Salvador Alsina, el fill de l’expresident de la Generalitat hauria rebut comissions de 700.000 euros que, al seu torn, les hauria ocultat com a falsos contractes a les assessories de la seva dona, Anna Vidal. Concretament, s’acusa Oriol Pujol d’utilitzar el seu “pes polític” per “obtenir un benefici econòmic per a ell i/o per als seus amics i col·laboradors”. Cal recordar que, en el cas de les ITV, el magistrat Joaquín José Ortiz ha estat suspès d’ocupació i càrrec públic en demostrar-se provat que va assessorar a dos empresaris de Certio ITV que concorrien al concurs.
  • Oleguer Pujol i Ferrusola. L’Audiència Nacional ha imputat el fill petit del matrimoni per uns presumptes delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. Concretament, l’investiga per set operacions immobiliàries que van comportar 2.000 milions d’euros arran de la compra d’oficines del Banco Santander a l’Estat espanyol. Una altra operació objecte d’investigació és la compra d’un hotel a Canàries per valor de vuit milions d’euros, una quantitat que, segons el jutge Santiago Pedraz, va obtenir d’una empresa radicada al paradís fiscal de les illes Verges. Aquestes causes se sumen a les acusacions que versen sobre Oleguer per participar en societats domiciliades a Luxemburg i Holanda.

 

CompartirShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn