Últims articles
 

Grup de Treball contra la Corrupció

Contra la impunitat: investigació en xarxa i en codi obert

El 22 de gener de 2015 va néixer el Grup de Treball contra la Corrupció, concebut fonamentalment com a iniciativa ciutadana contra la impunitat, que potencia i federa les competències les competències de grups i persones ja actives en la matèria en una xarxa activa, estable, coordinada i col·laborativa contra la corrupció, partint de la fèrtil experiència de Xnet. Presentada en roda de premsa al Parlament de Catalunya, el grup manifestava que “estem aquí perquè governs acabats, atrinxerats rere codis penals i lleis pensades per castigar a qui lluita, construeixen i faciliten la impunitat dels corruptes, però poden ser derrotats si defensem i fem un ús col·lectiu i implacable del nostre dret a saber i a informar”.

L’equip de treball, integrat també per diversos periodistes de molt diferents mitjans, compta amb la següent composició i funcions:

  • Xnet, en les persones de Simona Levi, Sergio Salgado i Pau López com a portaveus i coordinadors. Xnet posa també a disposició la Bústia d’Xnet de filtracions contra la corrupció per canalitzar la informació rellevant que enviï la resta de la ciutadania.
  • David Fernàndez com a president de la Comissió Parlamentària sobre el Cas Pujol i com a diputat de la CUP-Parlament, portarà coordinació de la feina al voltant de la comissió parlamentària sobre el Cas Pujol; aquesta feina seguirà a nivell ciutadà tot i que es convoquin eleccions, compromís que es tradueix aquest web.
  • Els activistes de 15MpaRato s’encarregaran de la coordinació i difusió de l’estratègia jurídica.
  • Cafè amb Llet com a experts en la lluita contra la corrupció dins de l’àmbit de la sanitat.
  • La FAVB com a exemple de vigilància ciutadana anticorrupció en casos com el “Cas Palau” i la trama de corrupció de Ciutat Vella. Des del 2009 alerta de “l’atac sostingut contra allò públic” i de la necessitat de que “transformem la nostra indignació en moviment“

El GTC compta també amb la col·laboració de la Comissió Anticorrupció del Partit X per les seves competències i xarxes de suport molt actives en aquesta matèria. Com a consultors experts compta amb l’equip d’activistes, periodistes, auditors, consultors i advocats de la Bústia d’Xnet (Caja Madrid-Miguel Blesa) i de Raúl Burillo, delegació especial de l’Agència Tributària a Catalunya fins al 2006 i delegat especial de l’Agència Tributària a Balears fins 2010.

Els objectius estables d’aquest Grup de Treball Contra la Corrupció a Catalunya són:

(1) Prendre la iniciativa, des de la ciutadania, de la comissió d’investigació parlamentària del “Cas Pujol” si es veu interrompuda per la convocatòria electoral.

(2) Deixar constància de la capacitat efectiva del poder de la ciutadania: #LaCiudadaniaHoHaFet és ja més que un lema El treball en xarxa d’una ciutadania organitzada ha permès desmantellar –i no l’acció de govern o els partits– trames de corrupció: 15MPaRato, Blesa, Innova.

(3) Enxarxar, compartir i optimitzar el treball de cadascun dels actors que formen part del Grup de Treball Contra la Corrupció a Catalunya per accelerar el procés d’esclariment, reparació i garanties de no repetició, en tants casos com sigui possible.

(4) Amplificar la pressió ciutadana contra el rol còmplice de les institucions i donar suport a la feina d’aquells servidors públics que, contràriament, fan la seva feina honestament, així com protegir i ajudar a les persones que denuncien la corrupció.

(5) Contribuir a garantir el dret a la informació de l’opinió pública i facilitar els canals per a la col·laboració ciutadana, en investigacions de codi obert i pels nostres propis mitjans que funcionin com a control democràtic com ara la Bústia d’Xnet de filtracions contra la corrupció.

(6)  Evitar l’ús del treball anticorrupció de la ciutadania amb finalitats electorals en un any dens de cites electoral i garantir que, més enllà del cicle electoral, nosaltres seguirem.

(7) Ajudar, acompanyar i defensar als ciutadans i ciutadanes que decideixen denunciar la corrupció. En aquest sentit, podeu veure la guia de lluita contra la corrupció de Xnet.

(8) Convidar a tota la ciutadania a contribuir al treball d’aquest grup aportant informació mitjançant la Bústia d’Xnet.

La primera d’elles està relacionada amb la Comissió Parlamentària sobre el Cas Pujol: treballant ,avui i en primera instància, per a esclarir l’esquema delictiu, les dinàmiques de blanqueig i evasió de capitals i frau fiscal en relació al cas Pujol. La segona –en suport social a la tasca del jutge Castro– va ser assolir que el Parlament de Catalunya aprovés instar la Generalitat a personar-se com a perjudicada en el marc del Cas Nóos, atès que el 50% del frau d’IRPF detectat correspon a ingressos no percebuts per la Generalitat.

CompartirShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn